Oficialii europeni atrag atentia ca, daca se dovedeste ca Romania a gazduit inchisori CIA, nu ne mai primesc in UE, la 1 ianuarie 2007. Li-derii de la Bucuresti neaga in continuare existenta unor astfel de obiective. Acelasi lucru spun si guvernantii americani.
Consiliul Europei a facut public raportul parlamentarului elvetian Dick Marty, in chestiunea zborurilor secrete efectuate de serviciile de securitate americane pe teritoriul Europei si al centrelor de detentie pentru suspectii de terorism. Printre statele incriminate se afla si Romania.
Drept urmare, ieri, presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, a anuntat ca daca existenta unor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei inainte de noiembrie 2005 va fi confirmata, aderarea tarii la UE ar trebui amanata, relateaza BBC.
Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, propusese anterior suspendarea dreptului de vot pentru orice stat membru UE care incalca principiile fundamentale ale UE si ale statului de drept.
In realitate insa, astfel de sanctiuni sunt dificil de impus, deoarece suspendarea dreptului de vot poate fi decisa numai in unanimitate, iar Tratatul de aderare al Romaniei a fost deja semnat. Singurele prejudicii posibile pentru Romania, suspectate ca ar fi gazduit pe teritoriile lor inchisori secrete ale CIA, ar fi cele de imagine.
"Concluzii speculative"
Autoritatile de la Bucuresti au catalogat drept "speculative" concluziile lui Dick Marty. Concluziile raportorului APCE cu privire la Romania au un caracter speculativ, iar lansarea de acuzatii pe baza de „indicii” este inacceptabila", se arata intr-un comunicat al purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. La randul sau, senatorul PNL Teodor Melescanu, membru al Comisiei parlamentare special infiintate pentru a ancheta posibila existenta a unor centre de