Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 6,9% în primul trimestru al anului, faţă de acelaşi interval al anului trecut, ajungând până la 17,4 miliarde euro. Analiştii financiari avertizează Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 6,9% în primul trimestru al anului, faţă de acelaşi interval al anului trecut, ajungând până la 17,4 miliarde euro. Analiştii financiari avertizează că sunt toate şansele ca dinamica economiei să se încetinească pe parcursul anului până la 4,5-4,8%, în ciuda prognozei de 6% a autorităţilor.
"Dacă economia şi-ar păstra actualul ritm de creştere, inflaţia ar scăpa de sub control", ne-a declarat Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari CFA România. Principalul motor al acestei creşteri a fost sectorul construcţiilor, care a avansat cu 20,4% în primele trei luni ale anului, potrivit datelor comunicate ieri de către Institutul Naţional de Statistică (INS). De asemenea, la avansul PIB au contribuit şi serviciile, care au crescut cu 6,8%, dar şi industria (+4,8%). Mai mult, INS consemnează că acesta a fost cel mai mare avans real al economiei în primul trimestru, consemnat în ultimii şase ani. Dacă aceste trei sectoare au avut o contribuţie de 84,2% la formarea PIB, principala frână în creşterea economiei a fost determinată de situaţia din agricultură, este de părere Vergil Voineagu, preşedintele INS.
Economia ar trebui să crească înfrânat
Totuşi, chiar dacă vor trage în continuare în sus toată economia, construcţiile nu vor mai avea aceeaşi forţă ca în primul trimestru. "Cheltuielile guvernamentale vor fi mai mici, inclusiv în domeniul infrastructurii", explică Dragoş Cabat. La aceasta se mai adaugă încetinirea consumului, ca urmare a normelor restrictive ale BNR. "Acestea sunt mecanismele care vor contribui la încetinirea creşterii PIB, astfel încât inflaţia să nu depăşească ţinta de 5% (plus s