deosebirile dogmatice sunt doar câteva: conducătorul Bisericii Catolice este Papa, catolicii cred în Purgatoriu, Duhul Sfânt care purcede şi de la Dumnezeu-Tatăl, şi de la Dumnezeu-Fiul deosebirile dogmatice sunt doar câteva: conducătorul Bisericii Catolice este Papa, catolicii cred în Purgatoriu, Duhul Sfânt care purcede şi de la Dumnezeu-Tatăl, şi de la Dumnezeu-Fiul (Filioque), împărtăşania care se face cu pâine nedospită (ostie). În Biserica Catolică există mai multe rituri pe lângă ritul majoritar roman împărtăşit astăzi, după Conciliu Vatican II, în limbile naţionale. Există catolici de rit bizantin (albanezi, arabi, români, ucraineni, unguri), de rit caldeean, de rit armean, de rit alexandrin (etiopieni şi copţi), de rit antiohian (sirieni şi maroniţi). Primele dovezi ale prezenţei catolicismului pe teritoriul românesc sunt din secolul al XI-lea, datorate unor călugări-misionari benedictini. Pe lângă ritul roman, în România există catolici de rit bizantin şi de rit armean.
Am discutat despre starea Bisericii Romano-Catolice din România cu Excelenţa Sa, Monseniorul Ioan Robu. Actualul Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, s-a născut în 1944, la Traian (Neamţ), într-o familie catolică. Este preot începând din 1968. Între 1973 şi 1977, a făcut studii la Roma, după care, până în 1983, a fost profesor şi rector la Institutul Teologic din Iaşi. Este episcop din 1984 şi arhiepiscop începând din 1990.
"Aceasta a fost jertfa pe care a trebuit să o îndure biserica"
L-am întrebat pe IPS Ioan Robu despre cazurile de martiraj ale credincioşilor şi ierarhilor romano-catolici din perioada comunistă. Acesta ne-a vorbit despre figura luminoasă a monseniorului Vladimir Ghika şi despre episcopul Durkovici, care a murit ca martir. De asemenea, au fost nenumăraţi laici, de credinţă romano-catolică, care au fost persecutaţi, iar unii au şi mu