Unele locuri sunt in Europa, altele la nivelul Americii Centrale.
In calatoriile mele prin America m-am obisnuit sa lucrez in cafenele care ofera conectare la internet prin unde radio (WIFI). O antena ascunsa in tavan serveste de canal de legatura, prin intermediul internetului, intre computerul meu si restul lumii. Ma asez la o masa, comand un ceai, scot laptopul, il deschid si deodata pagina de e-mail Yahoo! apare pe ecran.
Obiceiul acesta s-a transformat intr-o adevarata dependenta. Absenta cafenelelor WIFI m-a iritat insa in timpul recentei mele calatorii la Paris. In orasul luminii am zarit doar vreo doua locuri, pline de lume si foarte scumpe, care ofereau servicii WIFI. (Iar internet cafe-ul clasic de langa Sorbona a fost o dezamagire de proportii. Legatura a fost mai inceata ca un melc.)
Parasind Franta pentru o calatorie prin restul Europei ma pregatisem sufleteste pentru un desert internetic. Am scris acest articol insa si l-am trimis de la Pub Rossignol pentru pretul unui ceai negru. Am petrecut cateva ore in compania unei muzici placute, conectat continuu la internet si admirand din coada ochiului traficul pietonal european care imi lipseste atat in America.
Cafeneaua se gaseste pe una dintre strazile centrale ale Brasovului, orasul meu natal. Alaturi de excelentul hotel Resedinta Hirscher, care a transformat o casa de secolul 18, cu apartamente mizere, locuite de pensionari, in cel mai cochet hotel in care am stat vreodata, Pub Rossignol a devenit pentru mine imaginea noii Romanii, care se naste sub ochii nostri. O Romanie comerciala, e drept, dar de bun-gust, eficienta, curata. Pentru prima data in ultimii 10 ani, am regasit in Romania ceva ce nu numai imi reamintea de Europa, dar era veritabil si indubitabil european.
"Am acum", mi-am spus, "o poveste pozitiva pentru prietenii mei americani care ma vor intreba, precis, la