Arbore iubitor de căldură şi de lumină, salcâmul a fost adus la noi acum mai bine de două secole din pădurile Americii de Nord. Florile de salcâm, cu mirosul lor dulce şi blând, se recomandă de la sine ca acţiune terapeutică, având darul de a linişti, de a calma şi de a tonifia. Sunt utilizate des în combaterea stresului, a migrenelor pe fond de stres, a gastritei hiperacide şi ulcerului, pentru calmarea tusei şi vindecarea unor boli respiratorii cum ar fi bronşita, bronşita astmatiformă sau astmul.
Florile de salcâm se recoltează în perioada de maximă dezvoltare, de la sfârşitul lunii mai până după jumătatea lunii iunie. Se recoltează mănunchiurile de flori, pe vreme uscată. Florile se pot folosi în stare proaspătă pentru siropuri, dulceaţă, salate, sau se pot usca pentru a fi folosite în timpul iernii. Uscarea se face într-un singur strat, la soare sau în locuri bine aerisite şi ventilate.
Salata de flori de salcâm
Se spală 10 mănunchiuri de flori proaspete. Într-un castron se pune peste ele apă cu puţin suc de lămaie şi se lasă să se marineze timp de doua ore, având grijă să fie complet scufundate în apă. Apoi se desprind florile de pe tija verde şi se pun din nou în castron. Se adaugă 1-2 linguri de miere, un grapefruit sau o portocala curăţate şi tăiate bucăţele şi fructe uscate, curmale sau smochine tăiate foarte mărunt, pentru a-i da un plus de consistenţă. Se amestecă bine componentele, se mai lasă să se îmbibe timp de 5-10 minute, după care se poate consuma. Această salată are efecte terapeutice remarcabile, dacă este consumată cel puţin o dată pe zi, înainte de masa principală, timp de o săptămână. În curele de slăbire, salata de flori de salcâm înlocuieşte masa de seară. Salata – medicament este un remediu excelent într-o gamă largă de afecţiuni produse sub acţiunea stresului, printre care gastrita, arsurile stomacale, cefaleea, migre