Compania Enel este interesata sa participe la viitoareleprivatizari ale firmelor de distributie a electricitatii din Romania, a declarat, ieri, la Bucuresti, directorul general al Enel, Fluvio Conti.
In plus, italienii sunt gata sa se implice si in modernizarea unor unitati de productie a energiei, la constructia unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda si in productia de energie regenerabila, potrivit reprezentantilor companiei.
Declaratia vine pe fondul adjudecarii de catre italieni a procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica, dupa ce a oferit 820 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiuni. Din aceasta tranzactie statul roman va incasa direct 410 milioane de euro, reprezentand 50% din actiunile detinute la Electrica Muntenia Sud, restul de bani reprezentand subscrierea de noi titluri in cadrul unei majorari de capital de 17,5%, a mai precizat Conti. Statul va castiga, astfel, de aproape 10 ori mai mult decat cei 50 milioane de euro adjudecati in urma vanzarii tot catre Enel a distribuitorilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Italienii de la Enel au luat la pachet cele doua filiale ale Electrica in iulie 2004, contra sumei de 127,6 milioane de euro. "Singurul pas care mai ramane de facut este sa avem aprobarea legala a autoritatii de concurenta. Ne asteptam sa primim aceasta autorizatie pentru ca avem mai putin de 30% din totalul vanzarilor de electricitate", a declarat Conti.
Ineficienta energetica
Investitiile sunt foarte importante in acest moment pentru Romania, a precizat seful Enel, in conditiile in care sistemul energetic romanesc este ineficient si trebuie restructurat prin modernizarea capacitatilor de productie hidroelectrice si nuclearelectrice si realizarea de noi unitati de productie.
"Romania are uzine vechi, utilizate ineficient, iar intensitat