Abia incheiata, in urma cu un an, amenajarea peisagistica a parcurilor unde sunt amplasate monumentele brancusiene de la Targu Jiu continua sa stea sub semnul rusinii. Realizate dupa un concept al firmei americane Olin Partnership, lucrarile, executate de firmele ConsMin SRL Petrosani si Rovincom Targu Jiu, au inghitit doua milioane de dolari. Transformarea in namol a materialului folosit pentru amenajarea aleilor a umplut de revolta autoritatile locale, stiut fiind ca Primaria Targu Jiu este administratorul si proprietarul Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brancusi intre 1937-1938. Recent, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a alocat suma de 650 de milioane lei vechi in vederea remedierilor necesare. Decizia privind reinceperea lucrarilor a fost luata in noiembrie 2005 de catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI), dupa ce au fost identificate cauzele care au dus la distrugerea materialului folosit pentru pavimentul aleilor. Suma respectiva este destinata refacerii Parcului "Coloanei Infinitului", iar executia lucrarilor va fi incredintata firmei ConsMin SRL Petrosani.
Tinand cont de scandalurile care au insotit, incepand din 1996, restaurarea operelor brancusiene de la Targu Jiu si continuand cu amenajarea parcurilor, s-ar putea spune ca mostenirea lasata de Brancusi Romaniei - capodopera unica in lume - sta inca sub semnul unor perpetue neimpliniri. Concret, lucrarile de amenajare peisagistica a celor doua parcuri - Parcul municipal, care cuprinde componentele din piatra ale Ansamblului Monumental - "Poarta Sarutului" si "Masa Tacerii" - si Parcul "Coloanei fara sfarsit" au fost facute de mantuiala.
Practic, pavimentul din jurul operelor brancusiene, a devenit mocirlos, fiind antrenat de ape, in perioada ploiasa a anului. Potrivit lui Constantin Cretan, purtatorul de cuvat al Primariei Targu Jiu, "pavimentul se ia pe picioare".