Pentru achizitionarea materialelor si produselor destinate construirii sau reabilitarii locuintelor din zonele afectate de inundatiile de anul acesta, Guvernul a scos din Fondul de rezerva suma de 230 milioane RON. Acesti bani vor intra in bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Potrivit calendarului stabilit de catre Executiv, ''la 20 iunie va fi organizata o licitatie pentru achizitionarea de materiale de constructie, iar pe 24 iunie va incepe distribuirea lor in teritoriu''. Pagubele care trebuie acoperite au fost evaluate de autoritatile locale din localitatile riverane Dunarii pe baza unei anchete sociale, care a stabilit casele care pot fi reabilitate si cele care necesita reconstructia. Exista un ''proiect-tip de casa'' pentru reconstructia si reabilitarea locuintelor. Pe baza acestui ''proiect-tip'' a fost evaluat necesarul de materiale care sa fie distribuit persoanelor care au fost afectate de inundatii.
Banii vor fi utilizati pentru achizitionarea centralizata a materialelor de constructie prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Materialele vor fi distribuite prin autoritatile locale.
Reconstructia sau reabilitarea caselor va fi coordonata de autoritatile publice locale.
Lucrarile vor incepe pe masura ce se va retrage apa de pe terenuri, iar amplasamentele vor fi eliberate de resturile vechilor locuinte. De asemenea, pentru inceperea lucrarilor este necesara eliberarea expertizelor tehnice.
In cazul satelor stramutate, lucrarile vor incepe odata ce vor fi stabilite locatiile caselor. Inundatiile din acest an au afectat peste 150 de localitati situate in 12 judete.
Peste 10.000 de localnici au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele. Peste 2.300 de case au fost inundate si peste 1.200 de locuinte au fost total distruse de furia apelor. Cele mai afectate judete au fost Dolj, Calarasi, Tulce