Sistemul heirupist de a face si de a adopta legi purtand in spate spaima (ne)aderarii la Uniunea Europeana creeaza nu doar "opozitie la reforma", ci si haos. Magistratii din Romania se simt in pericol de a fi pusi la colt pe coji de nuca de bratul interesat al politicii.
Doua dintre instrumentele absolut necesare infaptuirii actului de justitie, la modificarea carora ministrul Justitiei era restant, raportat la termenele impuse de Uniunea Europeana, au iesit zilele trecute de sub cupola Parlamentului cu titlul: adoptat. Proiectul Ministerului de Justitie, de modificare si completare a Codului Penal, a Codului de Procedura, "precum si a altor legi", a fost "trecut" intr-o asemenea viteza, incat pana si doamna ministru Monica Macovei parea sa nu mai stie sa explice la televizor ce a schimbat ori cum a schimbat.
UMILIRE. Magistratii romani se simt calcati in picioare, adica tare departe de acel statut de independent si inamovibil. Nimeni nu i-a consultat, nimeni nu i-a intrebat. Ei nu stiu cum au iesit noile Coduri ori care sunt modificarile importante. "Nu e firesc ca doua dintre instrumentele de baza ale sistemului judiciar romanesc sa fie adoptate fara sa fie consultati judecatorii si procurorii, inclusiv forumul suprem al acestora, Consiliul Superior al Magistraturii", ne-a declarat judecatorul Viorel Andreies, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Seful CSM, Iulian Galca, ne-a spus ca unicul garant al independentei magistratilor a fost sesizat de Camera Deputatilor sa-si spuna punctul de vedere: "Noi am amendat proiectul, am avut foarte multe observatii, dar acum nu stim forma in care a iesit".
PEDEPSITI? Pe ici, pe colo, magistratii au auzit despre cateva dintre ideile novatoare care au obtinut voturile Parlamentului, dar formularile exacte nu se cunosc. De ce? Pentru ca proiectele de modificare a acestor Coduri au fost "atat de mu