Comisarii Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud au anuntat, vineri ca, pana la sfarsitul acestei luni, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola din resedinta judetului va fi obligata sa taie cei 70 de pruni modificati genetic care se afla in livezile sale.
Comisarul sef Gratian Morariu a declarat ca actiunea va fi atent monitorizata de Garda de Mediu care vrea sa se asigure ca nici un prun din aceasta categorie nu va mai ramane in Statiune.
Subiectul prunilor modificati genetic a intrat in atentia autoritatilor dupa ce, in luna septembrie a anului trecut, organizatia "Greenpeace" a scos la iveala existenta primului lot de pruni modificati genetic din tara.
O echipa formata din reprezentanti ai Garzii de Mediu, ai Agentiei pentru Protectia Mediului si Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a confirmat, la vremea aceea, faptul ca experimentul de la statiune nu se derula in parametrii legali.
Conform Ordinului 49/2000, specialistii Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola trebuiau sa inainteze Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor o documentatie in vederea desfasurarii in mod legal a activitatilor de cercetare, desi in 1996, cand a inceput experimentul, nu era nici o reglementare legislativa in acest sens.
Statiunea a fost amendata de Garda de Mediu cu 10 milioane lei vechi si obligata sa inceteze activitatile experimentale.
In 1996, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola a initiat un proiect de testare in camp, in colaborare cu institutul INRA Bordeaux, in conditii de presiune virala crescuta a rezistentei prunilor modificati genetic la virusul Plum pox.
Un numar de 70 de exemplare cu organisme transgenice au fost aduse din Franta si plantate intr-un poligon experimental de 0,14 hecta