Pentru regizorul Catalin Mitulescu un milion de spectatori fac mai mult decat premiile internationale.
Filmul lui Catalin Mitulescu "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", premiat la Cannes pentru interpretare, este unul dintre cele 12 pelicule ce concureaza pentru trofeul Festivalului de Film "Transilvania".
Regizorul spune insa ca filmul sau nu a fost conceput pentru gloria de festival, ci mai ales pentru a readuce romanii in salile de cinema.
Intre Al Jazeera si HBO
Cum ti-ai petrecut Cannes-ul?
Cannes-ul e o nebunie in care intri, se intampla foarte multe lucruri, nu ai timp de nimic, eu am avut trei zile in care am dat interviuri si am avut proiectii.
Am dat si pentru Al Jazeera, si pentru HBO. Trebuie sa aflu exact cat si cum s-a vandut filmul, inca nu se stie. Asa, la cald, lucrurile au mers foarte bine.
Ce i-a interesat pe cei de la Al Jazeera?
Am discuat foarte mult despre uniformele pe care le purtam pe vremea lui Ceausescu si au fost foarte impresionati de relatia dintre baietel (Timotei Duma) si sora lui (Dorotheea Petre).
Cred ca ochii astia negri si relatia frateasca, emotia pe care o propune filmul au trecut foarte bine la ei, in lumea islamica.
De ce crezi ca n-ai luat premiul "Un Certain Regard"?
Presedintele juriului, cand s-a urcat pe scena si a prezentat premiile, a spus ca juriul s-a hotarat sa dea cinci premii si ar vrea sa dea premii egale pentru toate filmele.
S-au gandit ce premiu ar ajuta fiecare film in parte, pentru ca un premiu la Cannes asta inseamna. Premiile de debut, premiile "Un Certain Regard" pentru asta sunt facute.
Eu cred ca premiul "Un Certain Regard" nu era foarte potrivit pentru noi, pentru ca subliniaza o anumita originalitate, un experiment cinematografic reusit, dar sunt lucruri care nu recomanda neaparat filmul unui public larg.
In schimb, un premiu