Compania Enel a castigat Electrica Muntenia Sud pentru 820 milioane de euro.
Statul roman va incasa mai putin de jumatate din valoarea totala a privatizarilor a cinci din cei opt distribuitori autohtoni de energie electrica.
Filialele Electrica s-au vandut pentru 1,2 miliarde de euro, insa in vistieria statului nu intra decat ceva mai mult de 500 milioane de euro.
Situatia se explica prin faptul ca investorii, in speta Enel, CEZ si E.ON, au achizitionat mai intai pachete minoritare din capitalul social al celor cinci societati de distributie, care reprezinta acei 500 de milioane, restul de pana la 1,2 miliarde constituindu-l aportul ulterior de capital necesar dobandirii controlului asupra celor cinci companii.
Guvernul poate schimba situatia
La inceputul acestei saptamani, Ministerul Economiei a anuntat castigatorul procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, si anume italienii de la Enel. Pentru cele 67,5% din capitalul social al companiei romanesti, Enel va plati 820 milioane de euro.
Potrivit directorului general al Enel, Fulvio Conti, statul roman va incasa doar 400 milioane de euro. Conti a admis ca suma ar putea fi modificata de guvern prin decizia de aprobare catre grupul italian Enel.
Finalizarea privatizarii depinde de obtinerea avizului dat de Consiliul Concurentei. "Ne asteptam sa primim aceasta autorizatie. Avem mai putin de 30% din totalul vanzarilor de electricitate, asa ca nu ne asteptam sa avem probleme", a declarat Conti.
Pana ieri, pe adresa Consiliului nu venise nicio notificare din partea Enel.
Tintele Enel
Enel detine in Romania alte doua companii de distributie a electricitatii, Electrica Dobrogea si Enel Electrica Banat. Prin achizitionarea Electrica Muntenia Sud, italienii vor detine 25% din piata romaneasca de distributie a energiei.
Ei spun ca intentioneaza sa mai cumpere