La 18 februarie 1600, marele Voievod Mihai Viteazul a emis o diploma prin care acorda titlul de nobil lui Gheorghe Ciocanesti, castelan al Cetatii Jdioara.
Diploma nobiliara datata la 18 februarie 1600, Alba-Iulia, este, dupa cum afirma arhivistul Laurentiu Stefan Szemkovics, singura de acest fel pastrata de la Mihai Viteazul. Imaginati-va vremurile tulburi ale domniei celui dintai unificator al celor trei tari romane, Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania. Dusmani la tot pasul, turcii pagani cu mana pe manerul sabiei indreptate catre romani si vecinii de la vest de granita, nici ei prea de Doamne-ajuta.
Oameni de incredere Mihai Voievod gasea mai greu, tot mai greu. Printre acestia, netinuti minte de istorie la fel ca fratii Buzesti, dar cu rolul lor pe fila de romanism se afla fratii Ciocanesti: Gheorghe, Nicolae, Ioan si Petru. Gheorghe Ciocanesti era castelan al Cetatii Jdioara. Trebuie spus ca, denumirea de Ciocanesti (Chiokoniesthi) nu desemneaza in nici un caz satul omonim din campia munteana, ci isi are originea in asezarea, azi disparuta, Chokoniest, aflata in partile Fagetului banatean, pe langa localitatea Fardea.
DIN VOIA DOMNULUI. Diploma de innobilare este scrisa in limba latina, cu cerneala neagra, pe un pergament cu dimensiunile 590/595 mm. Blazonul este reprodus in culori, in partea stanga superioara a textului, imediat sub numele suveranului emitent. Numele lui Mihai Viteazul este scris pe acest document cu litere de aur. Astfel...
"Noi, Mihail, voievod al tarii Romanesti, consilier al preasacrei maiestati imperiale si regesti, loctiitor in Transilvania si capitan general al ostilor aceleiasi (maiestati) dincoace de Transilvania si hotarele partilor care-i sunt supuse etc., dam de stire facand cunoscut prin cuprinsul scrisorii de fata tuturor carora li se cuvine, ca noi, la rugamintea deosebita facuta noua in aceasta privint