Trendul a fost descendent la Bursa de Valori, capitalizarea sa scazand saptamana trecuta cu 566 milioane de euro intr-o saptamana, si a avut efecte semnificative asupra pietei la termen de la Sibiu. Aici volumul tranzactiilor s-a aflat pe un trend zilnic ascendent, lichiditatea apropiindu-se de 45.000 contracte, valoarea depasind 82 milioane lei.
Cresterea rulajului s-a realizat pe fondul scaderilor consistente ale cotatiilor de la BVB, directie care a convenit de minune speculatorilor aflati pe pozitii de vanzare (short).
Bursa sibiana ramane locul ideal unde, in urma unor oscilatii negative puternice, detinatorii de portofolii de actiuni pe piata la vedere se pot proteja eficient. Totodata, scaderea numarului de pozitii deschise indica faptul ca, identificand bune oportunitati, unii investitori isi marcheaza deja profiturile inainte de data scadentei.
„Dupa o perioada in care preturile pareau sa se fi echilibrat atat la Bursa de Valori cat si la Sibiu, au reaparut scaderile masive ale cotatiilor, care au facut din speculatorii pe vanzare marii castigatori ai saptamanii, a observat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker.
Randamentele obtinute pe SIF-uri au fost de 100% sau chiar mai mari. S-a remarcat, de asemenea, reducerea basisului (diferenta de pret spot/futures) pe considerentul apropierii scadentei, moment care de regula precede reorientarea investitorilor spre scadentele mai indepartate”.
Pe langa avantajele contractelor pe derivatele pe actiuni, Bursa sibiana a confirmat ca, de-a lungul acestui an, s-a constituit drept un fidel baromentru in ceea ce priveste evolutia raportului euro-leu. In acest sens se remarca intuitia hedgerilor care, inca din ianuarie, au luat in calcul aprecierea monedei nationale si au actionat in consecinta, tranzactionand inca din prima zi a lui 2006 valoarea monedei unice la un pret mai mic cu circa 1% f