(Foto: )
Justitia este un domeniu care, potrivit oficialilor europeni, inca mai scartaie. Oficialii din minister, in frunte cu ministrul Monica Macovei, afirma ca suntem pe drumul cel bun, dar situatia din teritoriu contrazice aceste afirmatii. Incepand cu anul 1998, doi clujeni sunt in proces cu SC Avicola SRL pentru a-si apara drepturile rezultate in urma unei licitatii cu cantec.
Cei doi spun ca toate dovezile sunt in favoarea lor, insa nici o instanta nu le-a dat castig de cauza.
Faliment cu surprize
La inceputul anului 1995, SC Avicola SA a intrat in procedura de faliment. Conform legislatiei din acea vreme, in cazul in care o societate de stat intra in procedura de faliment, era numit un judecator sindic, care urma sa administreze activele firmei, acestea urmand a fi scoase la licitatie.
Asa s-a intamplat si in cazul Avicola, judecatorul sindic Moldovan Emil fiind numit sa supervizeze licitatiile care vor fi organizate pentru vanzarea activelor Avicola. Licitatiile au dat nastere la multe controverse si acuze asupra modului in care judecatorul sindic Moldovan si-a facut treaba.
Astfel, timp de trei ani, din 1995 si pana in 1998, s-au organizat mai multe licitatii care aveau ca scop vanzarea activelor fostei Avicola. La una din licitatiile efectuate in 1997 s-a prezentat si Nicolae Pop, administratorul SC Pop Mold SRL, acesta licitand pentru doua blocuri si patru hale de productie din incinta Fermei 3 Apahida, oferind pentru acestea 166 milioane lei vechi.
La 60 de zile de la licitatia din noiembrie 1997 s-a organizat o supralicitatie, la care a ofertat si Westelemente. In ciuda faptului ca supralicitatia trebuia organizata, conform prevederilor legale, la opt zile de la prima licitatie, judecatorul sindic a dispus desfas