A trecut mai bine de o lună de la declanşarea isteriei naţionale în jurul focarului de gripă aviară de la Codlea. Luate prin surprindere ca la un cutremur, autorităţile locale şi centrale s-au dovedit neputincioase în faţa iminentului pericol, astfel încât nu de puţine ori s-au călcat pe picioare în încercarea de a identifica, izola şi combate focarele. Căci nimeni nu era pregătit să facă faţă situaţiei de urgenţă care s-a creat, motiv pentru care aproape fiecare şi-a dat cu părerea, a făcut pe deşteptul sau a căutat, ca întotdeauna în asemenea împrejurări, ţapi ispăşitori.
Primarul Alexandru Popa (foto 1) plecase cu doar o zi înainte de nebunie în străinătate, în interes de serviciu, fără să bănuiască câtuşi de puţin la ce tiruri de acuze avea să fie supus, ca să nu mai vorbim de faptul că „mortul” nu era în propria-i ogradă (atât la propriu, cât şi la figurat).
În aceste condiţii, când nici medicii veterinari, nici autorităţile judeţene, nici cele ministeriale nu ştiau exact ce aveau de făcut, nici cu ce boală se confruntă bietele orătănii, funcţia de şef al comandamentului local antiepizootic a fost preluată de viceprimarul Călin Ivan (foto 2), care ne-a declarat că a gestionat bine lucrurile.
„Ne-am implicat din primele momente”
„Deşi nici noi nu ştiam iniţial despre ce e vorba, am reuşit ca într-un timp record să ne organizăm pentru a lua cele mai indicate şi eficiente măsuri de stopare şi combatere a răspândirii bolii. Am mobilizat oameni de la Primărie, dar şi voluntari de la diferite societăţi comerciale, care au lucrat în patru schimburi la filtrele de dezinfecţie şi nu numai. Ne-am implicat, cum era şi firesc, din primele momente, cu oameni şi utilaje care au acţionat pe platformele de la ferme. Chiar dacă în prima fază am fost criticaţi de către cetăţenii din cartierul de rromi Mălin, Primăria le-a asigurat localnicilor tot