MADE IN URSS In 1995, pe parcursul unui lung interviu cu Alexandru Barladeanu, care a detinut insemnate functii in economia romaneasca, am discutat si despre nationalizare.
In 1948, Alexandru Barladeanu era secretar general in Ministerul Economiei Nationale. Fusese inainte de razboi asistent universitar la catedra de economie politica a Universitatii din Iasi. Ramas in Basarabia ocupata de sovietici, inainte de a reveni in Romania (1946) s-a specializat la Institutul de planificare la Moscova, devenind astfel un expert al economiei etatizate.
PESTE ANI. Sa regandim putin atmosfera acelor ani, de trecere de la un regim social la altul (l-am invitat eu in dialogul publicat sub titlul "Alexandru Barladeanu despre Dej, Ceausescu si Iliescu", Editura Evenimentul Romanesc, Bucuresti, 1997). Cum s-a facut nationalizarea din iunie 1948, in afara celor scrise, pana de curand, in manualele de istorie?
"Eu nu stiu ce s-a scris in manualele de istorie, a fost unul dintre surprinzatoarele raspunsuri ale interlocutorului. Dupa ce-am venit in tara, am rasfoit manualele lui Roller, iar dupa aceea nu am mai citit manuale de istorie. Mi-a ajuns. Despre nationalizare o sa-ti spun ceea ce stiu din locul in care eram eu. In trecerea, pe felii, de la economia privata la cea de stat, momentul nationalizarii a contat mult. Categoric, s-a facut la comanda sovietica. Totul se facea la comanda sovietica. Nu stiu daca ei au indicat momentul si formele."
VORBA LUI LENIN. "Pregatirea nationalizarii s-a facut in secret, a precizat Barladeanu, astfel ca nationalizarea principalelor mijloace de productie a parut o lovitura de stat. Cu Legea nationalizarii s-a trecut, de fapt, la noua oranduire. Conform invataturii lui Lenin, proprietatea privata produce capitalism si burghezie, permanent, spontan si in proportie de masa. (â¦) Sigur ca nu intamplator Dej (foto mic) conducea M