Banca Nationala a Romaniei a inregistrat in 2005 pierderi de 832 milioane euro, reiese din recent publicatul bilant contabil. Anticipat inca din februarie de guvernatorul Mugur Isarescu care anunta ca este posibil ca, datorita aprecierii leului pierderile operationale sa se transforme integral in pierderi reale rezultatul contabil al bancii centrale nu este uimitor in contextul in care BNR a fost nevoita sa lupte aproape singura, chiar si cu mijloace neconventionale, pentru mentinerea in limite rezonabile a unei inflatii si asa in afara intervalului de deviatie.
Astfel, instrumentul de baza al BNR este sterilizarea excesului de lichiditate in lei. De aici si grosul pierderilor operationale pentru ca leii sunt atrasi la o dobanda mult superioara celei obtinute de banca centrala din plasamentele in valuta.
Potrivit bilantului in 2005 banca centrala a obtinut din plasamente dobanzi la o valoarea medie de 2,8% pe an. In acelasi timp dobanda de sterilizare a fost situata la 7,5%.
Pierderi din reevaluari
Principala metoda de acoperire a pierderilor utilizata de BNR este reevaluarea rezervei valutare. Astfel, la capitolul reevaluari, banca centrala a inregistrat un minus de 1,53 de miliarde lei, sub efectul aprecierii monedei nationale. Astfel, rezultatul net din operatiuni financiare indica o pierdere de 1,9 miliarde lei.
In bilantul bancii se precizeaza ca activele si pasivele denominate in euro si dolari au fost calculate in lei la cursurile de 3,6771lei/euro si 3,1078 lei/dolar. Potrivit statutului BNR, pierderea inregistrata intr-un an de banca centrala se reporteaza si este acoperita din castigurile obtinute in exercitiile financiare viitoare. In acest context, deficitele de la nivelul bancii centrale nu presupun o cheltuiala de la bugetul de stat.
Sterilizare "substantiala"
Operatiunile de steri