Salata de castraveti cu cascaval ras si crochete cu usturoi.
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 castraveti mari, sare, piper, untdelemn, otet, chimen macinat. Pentru crochete: 1/8 cl lapte, 2 cartofi fierti, 1 lingura faina, 25 g unt, 200 g cascaval ras, 2 oua, 4 catei de usturoi zdrobiti, faina, pesmet.
Mod de preparare:
Se taie castravetele in feliute subtiri, se sareaza usor si se pune deoparte.
Pentru prepararea crochetelor: se pune laptele sa se infierbante, se adauga cartoful fiert ras, faina, untul, cascavalul ras si se amesteca repede. Se ia de pe aragaz si se adauga un ou. Se mai amesteca o data si se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga usturoiul ras, se amesteca iar, apoi compozitia se lasa la racit.
Se storc castravetii usor de zeama si se amesteca cu untdelemn, otet, piper, sare si chimenul macinat.
Din pasta de cartofi se formeaza cu o lingurita crochete mici, care se dau prin faina, cel de-al doilea ou batut si pesmet. Se prajesc intr-o tigaie cu suficient de mult untdelemn, pana ce devin aurii. Se scot, se scurg bine de grasime si se pun la cald. Se servesc alaturi de salata de castraveti, presarata, si ea, cu cascaval ras.
Supa rece de rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g rosii coapte, decojite de pielita, o jumatate de lamaie stoarsa, sare, piper, nucsoara proaspat rasa, un praf de zahar, 1/4 iaurt, 1/8 l apa fiarta cu Vegeta, 8 masline mari fara samburi.
Mod de preparare:
Se taie rosiile bucati mai mici si se stropesc cu sucul de lamaie. Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si zahar, apoi se lasa sa se marineze o jumatate de ora. Se mixeaza impreuna cu iaurtul si apa fiarta cu Vegeta racita. Se strecoara prin sita si se mai condimenteaza, la nevoie, dupa gust.
Supa se serveste in farfurii reci, presarata cu maslinele taiate marunt. Se pot servi al