şi poate fi mai costisitoare, nu sunt puţini cei care apelează la această variantă. Singura condiţie este să respecte regulile urbanistice stabilite pentru acel cartier.La Timişoara, spre şi poate fi mai costisitoare, nu sunt puţini cei care apelează la această variantă. Singura condiţie este să respecte regulile urbanistice stabilite pentru acel cartier.
La Timişoara, spre exemplu, dezvoltatorii imobiliari nu prea şi-au îndreptat atenţia spre proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni, concentrându-se pe construirea de blocuri private în interiorul oraşului. "Casele timişorenilor se construiesc mai ales în regie proprie, în cadrul unor zone rezidenţiale noi de la periferia oraşului", spune Anca Vlad, directorul companiei imobiliare Imo Serv Grup.
O asemenea zonă, care va cuprinde numai vile cu unul sau două niveluri, este şag. Pentru început, cumpărătorul investeşte între 15 şi 20 de euro/mp într-o parcelă de minimum 650 mp, fără utilităţi, urmând să mai plătească 3-4 euro/mp după racordarea la utilităţi. Odată cumpărat terenul, proprietarul se poate apuca oricând de construirea casei, cu respectarea planului urbanistic zonal.
Pentru un finisaj mediu al locuinţei, "afacerea" în regie proprie se ridică la 400-500 euro/mp (inclusiv TVA), în timp ce o casă cu finisaje deosebite va costa dublu, explică Anca Vlad. Ea mai dă exemple şi din alte viitoare zone rezidenţiale situate lângă Timişoara, unde terenurile cu utilităţi se vând cu sume cuprinse între 30 şi 100 euro/mp.
MTS Leasing i-a trezit pe români la realitate
De o anumită reticenţă în cumpărarea unei case la cheie dau dovadă şi braşovenii. Adrian Pop, reprezentantul filialei Braşov a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM) dă vina pe scandalul MTS Leasing, "care i-a făcut pe români să se gândească de două ori înainte de a da banii pe un proiect imobiliar". Cu toate acestea, speci