(Foto: )
Operatiunea „Armurier 2006", avand ca scop verificarea tuturor persoanelor fizice si juridice care au autorizatii de detinere pentru arme si munitie, a debutat in luna aprilie si se va incheia la data de 15 septembrie 2006.
Politistii de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Toxice (AEST) au verificat, pana la momentul de fata, sute de persoane care poseda pistoale cu gaze, arme de vanatoare, pistoale cu glont, arme de tir si arme de panoplie. In Constanta, numai 10 persoane au dobandit dreptul de a detine pistol cu glont.
Printre ele se numara primarul municipiului, Radu Mazare, precum si Traian Jipa, fostul sef al Politiei constantene. De mentionat ca, potrivit Legii, cei care au dreptul de a detine pistol cu glont sunt magistratii, politistii, demnitarii pana la viceprimari (inclusiv) si persoanele care fac obiectul legii protectiei martorilor.
Povestile cu pistolari, gloante zburand pe la ureche si focuri de arma in mijlocul orasului sunt, pentru romani, pura fictiune, in sensul ca pot fi urmarite doar in filmele transmise pe canalul TV sau, mai nou, urmarite pe monitorul calculatorului.
Aceasta pentru ca regimul armelor este, la noi, extrem de riguros reglementat si nu oricare cetatean caruia ii vine o idee in acest sens poate dobandi o arma. Cu exceptia unor incidente rebele, cand un infractor mai scoate cate o arma cu alice si trage in politist, armele sunt folosite la noi doar in poligoane special amenajate.
Si numai armele cu gaz sau de tir, pentru ca de cele cu glont nu ai nici o sansa sa te apropii. In Constanta exista numai cinci magazine de unde iti poti face rost de o arma, cele mai cunoscute fiind in Piata Grivitei, strada Cuza Voda si Baba Novac. Daca de exemplu in Gemania o arma poate fi cumparata la fel de usor ca si o