Depozitia unui expert german in bijuterii face lumina in furtul tezaurului de aur din Muntii Orastiei. Bratarile ajunse in magazinele occidentale de antichitati sunt dacice. Daca vor fi lasate sa actioneze normal si legal, politia si procuratura din Alba vor duce vinovatii in fata justitiei. Infractori galonati din sferele inalte ale puterii, carora in loc de bratari de aur li se vor pune pe maini bratari de otel.
Ostire-bomba a explodat in mass-media romaneasca la inceputul anului 2000: celebra comoara de aur a regelui Decebal fusese descoperita. Dar nu de arheologi, cum ar fi fost legal, ci de niste bande bine organizate de cautatori de comori. Prada: zece bratari de aur, fiecare de peste un kilogram! Disparute ca prin minune, unele in strainatate, altele in seifurile unor magnati de la Bucuresti, podoabele dacice fac obiectul unui urias dosar de ancheta, instrumentat de procuratura din Alba-Iulia. O veste cat se poate de buna, daca nu va fi inabusita in fasa, prin presiune politica.
Cronologia jafului
Povestea incepe in 1998, cand lumea interlopa din Deva intra in fierbere. In zona cetatilor dacice, un tezaur de 2000 de monezi "lisimah" este gasit in cursul unor sapaturi ilegale. Se duce vestea. Tezaurul nu a fost niciodata recuperat in intregime.
1999. Goana dupa aur este la apogeu. Detectii si sapaturi pirat se petrec pretutindeni in munti. Grupari rivale din Deva si Orastie isi disputa zonele de actiune. Filiere internationale de trafic isi fac aparitia in zona. Sponsori importanti finanteaza cautarile. Politia are ochii inchisi.
2000. Grupul numit "Nedelcu", dupa numele liderului sau, da lovitura. La est de incinta Sarmizegetusei, pe inaltimea Caprareata, este gasit tezaurul celor 10 bratari dacice, dupa luni de zile de cautari si sute de sapaturi facute cu localnici. Comoara este atat de grea, incat e coborata din m