Pentru presa rusa, nou-lansatul Forum al Marii Negre este un esec. Pentru cea occidentala, un succes de imagine al presedintelui Traian Basescu. Un lucru e sigur, Forumul nu a trecut neobservat.
Forumul Marii Negre, desfasurat de curand la Bucuresti si care a reunit mai multi sefi de state si guverne ale regiunii, a declansat o serie de comentarii in presa internationala, unele laudative la adresa initiativei romanesti, altele negative. Cum era de asteptat, presa occidentala a apreciat ca Forumul a creat premisele rezolvarii pe cale amiabila a unora dintre problemele regiunii. Publicatia Financial Times scria recent ca Forumul a fost o "lovitura de imagine" din partea presedintelui Traian Basescu, care a reusit sa declanseze o runda de negocieri intre presedintele azer, Ilham Aliyev, si cel armean, Robert Kocharian, pe marginea statutului Nagorno-Karabach.
ATITUDINE. In schimb, presa rusa nu a pierdut prilejul sa ironizeze nou-formatul Forum, in concordanta cu atitudinea Kremlinului, care nu s-a obosit prea mult sa isi trimita reprezentant la Bucuresti. Pe cand alte tari au fost reprezentate de presedinti (Ucraina, Georgia etc.), Rusia si-a delegat ambasadorul la Bucuresti, Aleksandr Tolkaci, sa ia parte la lansarea Forumului. Acesta a avut doar o prezenta decorativa.
"Forumul Marii Negre s-a inecat in Dambovita", apreciaza Viaceslav Samoskin, corespondent al publicatiei Moskovskie Novosti in Romania, citat de Agentia Rusia la zi. Rusii cred ca summitul Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat este creat pe baza organizatiei regionale GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaijan, Moldova) si, in consecinta, este "antirusesc", pentru ca ar incerca sa "ocoleasca" Rusia.
SCEPTICISM. Moscova a botezat forumul "dublura a structurilor deja existente" si ceva abstract si vag. Nici la incheierea summitului ezitarile rusilor nu s-au spulberat, pentru c