Populatia Europei scade vertiginos, a Asiei si a Africii creste salbatic. India are cele mai multe sanse sa il zamisleasca pe urmatorul Einstein. La randul sau, Romania va arata ca un sat depopulat daca familiile nu vor avea 2-3 copii, potrivit estimarilor expertilor in demografie. DEMOGRAFIE Populatia Europei scade vertiginos, a Asiei si a Africii creste salbatic. Bangladeshul si Nigeria migreaza spre Europa, care mai joaca pe plan mondial doar ca echipa ale carei "vedete" - Franta, Germania, Marea Britanie - imbatranite, nu mai pot concura de unele singure. India are cele mai multe sanse sa il zamisleasca pe urmatorul Einstein. Nu este un scenariu de film, ci proiectia urmatorilor cincizeci de ani pe care ne-o explica profesorul Paul Dobrescu (SNSPA), autorul unui curs si al unui volum despre geopolitica.
Jurnalul National: Domnule Dobrescu, cat de importanta este demografia pentru un stat? Populatia este factorul esential in dezvoltarea unui stat. Ne lasam noi sedusi de tot felul de decoperiri tehnologice, fara indoiala foarte importante, dar pe termen mediu si lung populatia este factorul decisiv. Ea este principalul vector de putere.
Simion Mehedinti spunea ca puterea unui stat scade si creste dupa cum scade si creste populatia sa, dar mai e valabil lucrul acesta azi? Nu mai suntem in perioada medievala cand stateam permanent in razboaie... Sigur ca nu e vorba doar de populatie, pentru ca, daca am lua doar acest indicator, China ar trebui sa fie prima putere a lumii - si nu este, India sa fie pe locul doi - si nu este, Indonezia sa fie pe locul trei - si nu este, Pakistanul sa fie pe locul patru - si nu este. Dar uitati-va la un exemplu invers: Franta a atins perioada de maxima putere europeana pe timpul lui Ludovic al XIV-lea, cand populatia sa reprezenta 38% din populatia Europei. Da, aveti dreptate, atunci erau razboaie dese, se cucer