Bogdan Paranici
Oficialii romani nu pierd nici o ocazie sa spuna ca agricultura ecologica are un potential extraordinar, care urmeaza sa fie exploatat odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Si ca pina acum s-au straduit sa sprijine cit mai mult acest domeniu.
Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Bogdan Paranici, consultant independent implicat in dezvoltarea in Romania a conceptului de agricultura ecologica certificata, este insa de alta parere, el acuzind lipsa unor politici coerente, ba chiar inconstienta unor oficiali.
Hotnews.ro: Exista in Romania o piata pentru produsele ecologice?
Bogdan Paranici: Nu. In Romania exista o foarte mica piata pentru produsele ecologice certificate.
Asta se datoreaza pretului mai mare al acestor produse (menit sa compenseze pierderea de productie fata de agricultura conventionala), puterii mici de cumparare a romanului si faptului ca orice om are ceva rude sau cunostinte la tara, acolo unde fiecare gospodar „de subzistenta” are bunul simt sa stie ca mincarea pe care si-o produce nu merita sa fie otravita.
Gospodarii romani de la tara sunt generosi cu rudele sau cunostintele lor. Dar daca mincarea este produsa pe bani pentru altii, ea poate fi si „otravita”. De aceea, consumatorul de produse ecologice trebuie sa poata avea incredere ca produsul pe care il maninca este unul ecologic. Daca ai rude la tara, ai incredere in ele.
In cazul in care cumperi mincare de la magazin ai nevoie de certificator recunoscut, de incredere, care sa te asigure ca produsul acela cumparat este ecologic.
Se duce romanul la Adunatii Copaceni, cumpara rosii adevarate, varietati romanesti, gustoase, isi face porc la bunica in sat, lapte si brinza la femeia care vine pina la apartament, cumpara ceva mere mici si gustoase din piata sau de pe marginea drumurilor subcarpatice, mer