Contabilii romani vor traversa in urmatoarele sase luni cea mai dificila perioada din viata lor, dupa aderare Romania urmand sa treaca printr-o adevarata revolutie a TVA. Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, cel putin in domeniu TVA, aproape nimic din ceea ce prevedea legislatia in domeniu nu mai ramane in picioare.
Taxa pe valoarea adaugata (TVA), desi nu este caracterizata de o cota fixa la nivelul UE, beneficiaza de sistem de TVA intracomunitar ce reglementeaza operatiunile cu bunuri intre statele membre. Pe langa necesitatea investitiilor in resurse umane, firmele vor trebui sa-si modernizeze si sa-si adapteze logistica si sistemele informatice.
„Este probabil ca noile reguli in privinta TVA, mai ales cele aplicabile la data aderarii la UE, sa creeze probleme agentilor economici in intelegerea noilor concepte, cat si in implementarea lor in sistemele informatice proprii.
Va fi necesara adaptarea sistemelor informatice la noile cerinte referitoare la raportare (definirea regulilor de validare, raportarea Intrastat) si la facturare (noi informatii obligatorii la nivelul facturilor). Optional, vor fi necesare masuri de securitate si continuitate pentru facturarea electronica si stocarea electronica a facturilor.
De aceea, nu trebuie subevaluat timpul necesar pentru schimbarile obligatorii, fiind recomandabil ca agentii economici sa-si inceapa planificarea in acest sens si sa-si formeze echipe dedicate“, afirma Marta Popa, partener al firmei Voicu&Filipescu, specializata in taxe si impozite.
Atentie la facturi!
Daca in prezent companiile nu prea dau mare atentie facturilor la export, completandu-le fara TVA, dupa aderare vor trebui sa fie mai atente, sa vada daca partenerul lor are drept de deducere la el in tara. Daca nu, vor deveni responsabile si obligate sa plateasca TVA. Prin intrarea Rom