că nu este de acord ca ANI să fie o structură independentă, trebuind să fie supusă controlului, fie al parlamentului, fie al Consiliului Superior al Magistraturii. Ieri, senatorul UDMR Gyorgy că nu este de acord ca ANI să fie o structură independentă, trebuind să fie supusă controlului, fie al parlamentului, fie al Consiliului Superior al Magistraturii. Ieri, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat că proiectul lui Macovei este mai rău ca legea ceauşistă privind controlul averilor ilicite.
- În calitatea de preşedinte al Comisiei senatoriale pentru drepturile omului, care dintre prevederile acestui proiect vă deranjează cel mai tare?
- Proiectul încalcă nişte drepturi fundamentale. Încep însă cu o problemă politică. În 2004, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, care este în Senat, şi întrebarea logică este de ce nu finalizăm proiectul respectiv. Avem timp să o facem până la sfârşitul sesiunii. De ce trebuie să începem un proiect care nu este adoptat nici de guvern? Momentul este ales intenţionat, pentru că se forţează nota fie pentru o sesiune extraordinară - dar va fi prea puţin probabil să se ajungă la o soluţie -, fie pentru asumarea răspunderii. Soluţia asumării răspunderii o resping categoric şi eu, şi UDMR, pentru că o lege de asemenea importanţă trebuie dezbătută de parlament.
- Care sunt obiecţiile de natură juridică?
- Nu sunt de acord ca inspectorii Agenţiei să poată sechestra, să facă cercetări financiare, prealabile sau de fond.
- Acum, astfel de acte sunt efectuate de procurori, poliţişti, judecători...
- Exact. Acest sistem juridic trebuie păstrat, iar Agenţia, când constată nereguli în declaraţiile de avere, trimite Parchetului de pe lângă Înalta Curte sesizarea, iar Parchetul face urmărirea penală, pe procedura penală. Aş vrea să vă spun că, acum, Agenţiei i se permite să facă cercetări prealabile