Peste 20 de dosare penale si 25 de persoane chemate la audieri. Acesta este bilantul operatiunii "Marea Neagra" declansate de autoritati pentru depistarea braconajului, contrabandei, transportului si detinerii ilegale de marfuri periculoase. Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR a realizat pana in acest moment 69 de controale si a aplicat amenzi care depasesc un miliard lei vechi.
Operatiunea "Marea Neagra", initiata de catre Directia de Investigare a Fraudelor in vederea combaterii fenomenului infractional din zona litoralului, a avut ca un prim rezultat instrumentarea de catre politisti a 22 dosare penale in care au fost cercetate 25 persoane.
Totodata, spun anchetatorii, in urma verificarilor au fost aplicate 23 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 1.023.250.000 lei vechi, si au fost confiscate marfuri de peste jumatate de miliard.
In cadrul controalelor au avut loc 69 de actiuni vizand poluarea si sursele acestora in porturile maritime, inventarierea si verificarea respectarii legislatiei in vigoare de catre organizatiile profesionale si de producatori din domeniul piscicol, braconajul pe mare, contrabanda, transportul si detinerea ilegala de marfuri periculoase, dar si legalitatea inregistrarii in evidentele financiar-contabile a produselor si subproduselor din peste.
Monitorizand Portul Sulina, specialistii au constatat faptul ca principala sursa iminenta de pericol de poluare a Marii Negre si a Deltei Dunarii, in zona Canalului Sulina, este o epava tanc petrolier, semiscufundata, proprietate a unei societati comerciale din Focsani, judetul Vrancea.
In compartimentele de marfa ale tancului se afla aproximativ 200 tone produs petrolier. Proprietarul epavei a fost sanctionat contraventional cu 750.000.000 lei vechi, in baza prevederilor OUG 195/2005.
99 de ambarcatiuni au unda verde pentru pescuit