Consiliul Investitorilor Straini apreciaza includerea in Codul Fiscal a recomandarilor sale privind depunerea anuala a declaratiilor fiscale, dar considera ca cele mai multe dintre recomandari nu au fost luate in considerare, transmite Rompres. Potrivit directorului executiv al FIC, Ruxandra Bandila, recomandarile care se refereau la gruparea fiscala a companiilor in vederea impozitarii, in scopul reducerii birocratiei (desi gruparea fiscala din punct de vedere al TVA- ului a fost introdusa in Proiectul de modificare al Codului Fiscal), precum si cele care vizau unele clarificari privind preturile de transfer, care sa permita acceptarea tranzactiilor in conformitate cu principiile OECD, nu au fost luate in considerare.
Aceasta a explicat ca FIC apreciaza aprobarea proiectului Codului Fiscal de catre Guvern, mai ales ca modificarile au fost facute publice cu mult inaintea aprobarii lor. "Cu toate acestea, desi FIC a supus atentiei Ministerului Finantelor Publice o serie de recomandari importante, acestea nu au fost luate in considerare", a explicat Bandila.
Propunere ignorata
O alta propunere a FIC care nu a fost luata in considerare in proiectul de Cod Fiscal a fost cea de deducere a diverselor cheltuieli legate de activitatea companiei, inclusiv a pierderilor de inventar -- ceea ce "ar permite evaluarea corecta a afacerii", precum si includerea in deduceri a cheltuielilor efectuate in cadrul acordurilor de alocare a costurilor intre companii membre ale aceluiasi grup.
In acelasi timp, FIC recomanda decizii fiscale anticipate pentru a aduce clarificari acolo unde legea nu este clara, precum si definirea corecta a leasingului finaciar in conformitate cu Standardele Financiare Internationale (IFRS). In Cartea Alba lansata de Consiliu au fost identificate mai multe probleme cu care se confrunta investitorii straini.
"Daca rec