Eliminarea accizei la bijuteriile si metalele pretioase importate inseamna moartea iminenta a celor mai multi producatori autohtoni. Astfel, odata cu adoptarea Codului Vamal, la 1 ianuarie 2007, cand importul de bijuterii nu va mai fi accizat, 90 la suta dintre producatorii romani ar putea sa-si inchida afacerile, este de parere Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania. In momentul de fata, bijuteriile produse in Romania si cele importate sunt supuse accizarii cu 25 la suta. Incepand cu data aderarii, bijuteriile netaxate din import vor lua locul celor autohtone, dat fiind pretul redus pe care il vor avea fata de podoabele romanesti, nescutite de accize.
"1 ianuarie va fi dramatica pentru piata interna. Cred ca 90 la suta dintre producatori vor disparea, intrucat nici un consumator nu va plati in plus 25% doar de dragul productiei autohtone", a declarat presedintele PBR. In prima faza, piata neagra a bijuteriilor, care reprezinta deja 75% din totalul celor care intra in Romania, va creste pana ce bijuteriile comercializate legal vor fi o raritate la noi in tara, este de parere presedintele Patronatului. In plus de asta, comertul cu bijuterii in casele de amanet este scutit de accize, favorizand o mare parte a pietei subterane.
Singura solutie - scutirea de acciza
Potrivit bijutierilor, singura solutie pentru stoparea pietei negre si declinului firmelor de profil ar fi scutirea de accize si la produsele romanesti de acest gen. Veniturile colectate din acciza aplicata bijuteriilor se ridica la circa 40 - 50.000 euro lunar.
"De la Ministerul de Finante am primit raspuns cum ca orice scutire de taxe trebuie acoperita din alta parte. Dar sunt sigur ca daca ne-ar scuti de acciza, statul va avea mult mai mult de castigat prin eliminarea pietei subterane din acest sector", ne-a spus presedintele PBR.
Potrivi