Marin Nitu, subprefectul judetului Salaj(Foto: )
Marea majoritate a secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale vor intra „in legalitate” in sensul in care vor fi absolventi de studii superioare de lunga durata, specialitatea drept sau administratie publica.
Conform articolului 83 din Legea 215/2001, legea administratiei publice locale, fiecare comuna, oras si municipiu are un secretar care este functionar public si care trebuie sa aiba studii superioare juridice sau administrative.
In mod exceptional insa legea prevede ca in functia de secretar, numai in cazul comunelor, poate fi numita o persoana care are studii superioare de alta natura sau studii liceale atestate cu diploma de bacalaureat. Totusi, legea le-a dat secretarilor posibilitatea ca pana in 2009 sa absolveasca studii de specialitate juridice sau de administratie publica.
Marin Nitu, subprefectul judetului Salaj, ne-a declarat ca Legea 161/2003 a modificat legea privind statutul functionarilor publici, in articolul 20 din statutul functionarilor publici republicat fiind precizat modul concret in care poate fi ocupata functia publica de secretar de comuna.
In legea 188 privind statutul functionarilor publici republicata se arata ca secretarii de comuna care la data intrarii in vigoare a noilor modificari nu au studii superioare isi pot pastra functia publica cu obligatia ca in termen de 6 ani sa absolveasca o forma de invatamant superior de lunga durata cu specializarea stiinte juridice sau administratie publica, sub sanctiunea eliberarii din functie.
Marin Nitu a mai spus ca in 15 iulie 2003 Prefectura Salaj a reanalizat situatia secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv 60 la numar la vremea aceea, fiind facuta o reincadrare a tuturor secretarilor existenti la d