Fie că este vorba de producţia de miere, ciuperci sau chiar trandafiri, tot mai multe firme caută finanţare pentru a putea face agricultură ecologică. Potenţial de creştere există, deoarece Fie că este vorba de producţia de miere, ciuperci sau chiar trandafiri, tot mai multe firme caută finanţare pentru a putea face agricultură ecologică. Potenţial de creştere există, deoarece din 6 milioane de hectare de teren agricol cât are România, doar 110.000 se cultivă ecologic.
şansa de a pătrunde pe piaţa europeană după integrare stă în aceste produse ecologice, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Integrarea, însă, va pune serioase probleme agriculturii din România, care are o structură diferită faţă de ceea ce se face în UE. "Există diferenţe de performanţă, randamentul este la jumătate din media europeană şi există diferenţe de conformare la norme, care sunt mai exigente în UE", a declarat Mihail Dumitru, reprezentant al Delegaţiei Comisiei Europene în România. Din această cauză, balanţa comercială pe domeniul agricol este negativă, România importând produse agricole cu 1 miliard de euro mai mult decât exportă.
500.000 de euro pentru înfiinţarea unei sere de trandafiri
Bani pentru susţinerea acestui tip de agricultură există, mai trebuie şi proiecte viabile care să justifice folosirea acestor fonduri. De exemplu, un producător din Giurgiu a cerut, prin SAPARD, 500.000 de euro pentru înfiinţarea unei sere de trandafiri, pe o suprafaţă de 4.000 de euro. Reprezentanţii firmei ne-au declarat că durata implementării proiectului va dura în jur de 5 luni de zile, iar producţia va fi direcţionată către piaţa internă. Scopul declarat şi prin care speră să obţină finanţarea este creşterea şi diversificarea producţiei interne, în condiţiile în care 90 la sută din florile vândute în România vin de la export. Întreprinzătorul particular şi-a pr