Descumpanirea pare sa fi pus stapanire pe investitorii de pe pietele internationale. In ochii lor nu mai sunt relevante nici analiza tehnica, nici cea fundamentala, nici datele macroeconomice. De netagaduit ramane doar teama generalizata care domneste de o luna si jumatate incoace. Ca si instinctul gregar, caruia i s-a gasit un nume mai magulitor: e "trendy" in zilele astea sa vinzi.
Desi cu indoiala in suflet, investitorii se alatura turmei, nemultumiti ca nu au vandut mai devreme. Totusi, speranta inca nu a murit: cu putina sansa, aceasta moda o sa mai dureze iar ei vor putea cumpara mai ieftin aceleasi active de care de-abia s-au despartit.
Stau si ma intreb: cand or termina ceea ce au de vandut ce or sa mai faca? Poate isi vor da seama ca nu e inteligent sa fii numai pe cash sau cu tone de Put-uri cumparate in conditiile in care nici rezultatele financiare ale majoritatii companiilor nu sunt mai slabe, nici estimarile nu sunt pesimiste si nici economia globala nu da semne de prabusire.
Atunci vor fi din nou pe val portofoliile "Long", se va purta iar culoarea verde iar cafenelele orasului se vor reumple de clienti care din P&L-ul zilei vor da "un rand la toata lumea".
Personal, nu ma incanta sa fiu in ton cu ultima moda, nici sa ma imbat cu un P&L bazat numai pe o "irrational exuberance". Incerc doar ca, urmarind parada evenimentelor pe podiumurile lumii si influentele lor asupra pietelor, sa alcatuiesc o cronica "la rece" a aspectelor care conteaza.
De fapt, de ce acesta frica globala? Ca Federal Reserve va ridica din nou dobanda de referinta pentru dolar? Atata tot? Adica dupa doi ani de zile de FED pus pe pe "pilot automat", cu o scumpire a creditului cu 0,25% la fiecare sedinta, tocmai acum s-a nascut aceasta spaima ca FED-ul va continua si in iunie pe acelasi traseu? Hmm, pare cam trasa de par... @N