Ministrul de Finante a declarat, in interviul acordat SFin, ca prefera sistemul de impozitare american, care este mult mai eficient decat cel european, in care statul iti spune pas cu pas ceea ce sa faci
Un sistem de taxare care nu incurajeaza sau descurajeaza anumite tipuri de investitii este un sistem foarte liberal, sustine ministrul de finante, Sebastian Vladescu, intr-un interviu acordat SFIN, referindu-se la piata de capital si la microintreprinderi.
Chiar daca recunoaste ca cele 500 de mici taxe si impozite aduc un inconvenient birocratic si statistic companiilor, ministrul nu crede ca acestea sunt un obstacol in dezvoltarea lor. Totodata, el sustine ca e mult mai simplu pentru Ministerul de Finante ca angajatorii sa fie cei de la care se incaseaza taxele si impozitele angajatului, si nu el insusi.
Motivul: “cultural, cetateanul roman nu este obisnuit sa fie el cel care sa plateasca taxe si impozite”.
Neascuzandu-si preferinta fata de sistemul fiscal american, Vladescu recunoaste indirect ca peste Ocean, spre deosebire de situatia din UE, consumatorul este suveran: “In SUA se pierd alegeri daca cineva spune ca in California, de exemplu, din acest moment motociclistii trebuie poarte casca. In Europa se castiga alegeri impunand existenta a doua airbag-uri la fiecare vehicul”.
Adversar declarat al microintreprinderilor, Vladescu a recunoscut ca, inainte de a fi ministru, a folosit si el acest mijloc de eliminare a presiunii fiscale din partea statului. “Atunci cand foloseam regimul de microintreprindere erau niveluri de taxare diferite: se platea 40% impozit pe venit sau pe salariu pentru veniturile de care discutam, se platea 25% impozit pe profit.
Erau alte conditii”, explica ministrul de finante. Visul declarat al lui Sebastian Vladescu este acela de a reveni la conducerea Finantelor in mom