Dietele pe bază de fructe nu numai că revitalizează organismul, dar au şi darul unic de a menţine silueta, această veşnică problemă a omului modern. Acestea sunt doar câteva motive întemeiate pentru care dieteticienii recomandă fructe precum merele şi lămâile în alimentaţia zilnică. Sunt şi două modalităţi ideale de luptă împotriva bolilor, mai ales acum în această perioadă în care anotimpurile nu mai ţin nici o socoteală. Specialiştii recomandă consumul merelor, sub formă de compot, cu foarte puţin zahăr, timp de trei zile consecutiv, excluzând orice alta hrană. Cura de mere are rezultate excelente împotriva inflamaţiilor intestinului şi pentru păstrarea unui ten cât mai curat. Merele crude sunt bune pentru ficat şi intestin. Mâncate seara, înainte de culcare dau un somn liniştit şi odihnitor.
Cura de lămâi este recomandata împotriva reumatismului, a gutei şi a colicilor renale acute. Zeama lămâilor stoarse se va bea cu ajutorul unui pai, pentru a se evita contactul direct al smalţului dinţilor cu acidul sucului de lămâie. Cura va începe cu zeama
unei lămâi şi se va mări treptat doza, iar dacă stomacul nu suportă zeama, se va bea în fiecare seară o ceaşcă de apă calda îndulcită, în care se va stoarce zeama unei lămâi. Cura durează 21 de zile şi se ajunge până la 4-5 astfel de fructe pe zi, pentru a coborî apoi, treptat, numărul lor. Coaja lămâilor consumate se poate da pe răzătoarea mică şi păstra într-un borcan peste care se pune zahăr, în straturi. După terminarea curei această compoziţie poate fi folosită, câte o linguriţă, la aromatizarea ceaiurilor de plante. De fapt rezultatele acestei cure nu fac altceva decât să ne confirme ceea ce ştiam cu toţii. Consumând mere ne păstrăm sănătoşi, iar consumând lămâi dinţii şi oasele noastre ne vor fi tovarăşi de nădejde pe drumul vieţii. Dar ca orice dietă are rezultate doar dacă ştim să păstrăm ceea ce am