HSBC, Pictet & Cie, UBS, Vontobel sau Credit Suisse reprezinta tot atatea posibilitati pentru romanii „cu bani“ de a le face pierduta urma intr-un cont din Elvetia, Cipru sau alt paradis fiscal; dar si de a investi sanatos, intr-o tara occidentala, intr-un portofoliu de instrumente cu venit fix si actiuni recomandat de specialistii bancii respective.
Asta, pentru ca „nu e bine sa tii toate ouale in acelasi cos“ s-a dovedit un dicton demn de urmat intr-o piata romaneasca marcata de volatilitate.
Motivul pentru care un roman „cu bani“ ar dori sa deschida un cont de investitii in occident este dat de lipsa de pe piata romaneasca a actiunilor, obligatiunilor sau a altor titluri internationale.
Romanii pot deschide si simple conturi curente sau cu posibilitate de creditare in strainatate, insa comisioanele sunt prohibitive pentru cei care doresc sa depuna sume mici de bani, sub 10.000 de euro. Singura optiune „inteligenta“ ramane deschiderea unui cont de investitii cu servicii atasate, inclusiv cont curent.
Spre deosebire de administratorii de active din Romania, unde abia au aparut primele fonduri mutuale bazate pe active europene, managerii bancilor internationale au o viziune clara, un „ochi format“ asupra investitiilor in active internationale, asigura un „spread“ (o impartire intre diverse instrumente) al riscului mai larg si un profit sigur, direct proportional cu gradul de risc ales de catre client.
Prin bancile autohtone
In general, romanii care vor sa deschida conturi „afara“ au nevoie de o recomandare din partea unei banci din Romania, pentru a asigura bancile straine ca banii nu provin din activitati ilicite, spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
„Mergi la banca romaneasca, ea face toate formele, insa pana la urma tot trebuie sa ajungi la filiala din strainatate, cu