Cine nu este fascinat de sateliti, acele aparate mai degraba misterioase, care zboara pe orbite geostationare, cunoscute din filmele cu spioni si capabile sa fotografieze mingea de tenis pe iarba de la Wimbledon? Ei bine, pe langa toate aceste aplicatii de science fiction, satelitii sunt folositi si in terestra... televiziune. Tot CNA da licentele de emisie si pentru satelit, dar proprietarii satelitilor dau televiziunilor, pe bani, uneori pe multi bani, capacitatea de tra
Cine nu este fascinat de sateliti, acele aparate mai degraba misterioase, care zboara pe orbite geostationare, cunoscute din filmele cu spioni si capabile sa fotografieze mingea de tenis pe iarba de la Wimbledon?
Ei bine, pe langa toate aceste aplicatii de science fiction, satelitii sunt folositi si in terestra... televiziune. Tot CNA da licentele de emisie si pentru satelit, dar proprietarii satelitilor dau televiziunilor, pe bani, uneori pe multi bani, capacitatea de transport si acoperirea la nivel national, regional si chiar global.
Piata de sateliti pentru transmisii de televiziune si radio pentru Romania are o varsta frageda, de numai 10-11 ani, fiind ocupata doar de cativa jucatori. Unor nume ca Amos, Eutelsat, Intelsat, Sirius sau Hot Bird, li s-au adaugat recent, odata cu lansarea platformelor digitale, nume celebre, cum este cazul satelitului norvegian ce apartine companiei Telenor, Thor 3 (Digi tv).
Antena 1 si PRO TV au iesit primele pe satelit
Primele contracte cu piata de televiziune din Romania dateaza din iunie 1996, cand Eutelsat a inceput difuzarea programelor analogice ale televiziunii publice si Antena 1, iar Hot Bird - programul PRO TV. Din anul 2000, Eutelsat transmite digital TVR1, TVR2 si TVR International. Tot din 1996