Un raport al Curtii de Conturi privind finantarea partidelor pe anul 2005 arata ca bugetul de stat a subventionat partidele parlamentare cu 7.030.000 de lei noi. Desi suma este impresionanta, Guvernul nu a fost foarte darnic cu partidele, acordand doar jumatate din suma maxima de care acestea ar fi putut beneficia intr-un an de zile. Conform actualei legi a finantarii partidelor politice, partidele pot fi finantate prin subventie cu maxim 0,04% din veniturile de la buget, adica 14.294.000 de RON.
Insa Executivul a acordat doar jumatate din suma. In raportul Curtii, nu au fost semnalate neregularitati in ceea ce priveste destinatia sumelor primite de la stat. Curtea de Conturi a luat in calcul si veniturile realizate de partide din cotizatii si donatii. In mod previzibil, PSD a avut la dispozitie bugetul cel mai mare, de 7,2 milioane, dintre care 4,2 din cotizatii si 0,7 din donatii.
Insa social-democratii s-au intins mai mult decat le-a fost plapuma si au cheltuit peste 9 milioane de RON. La polul opus, bugetul cel mai subtire l-a avut PRM, de 1,6 milioane, depasit doar cu putin de nivelul cheltuielilor. PRM este partidul in al carui buget ponderea cea mai mare o au subventiile, peste 60%.
In cadrul Aliantei, bugetele PNL si PD au variat intre 4,8 (PNL) si 4,1 milioane (PD). La democrati, ponderea donatiilor a fost mult mai mare decat la liberali, 2,3 fata de 0,7 milioane. In schimb, liberalii conteaza mai mult pe sumele provenite din cotizatii.
Un raport al Curtii de Conturi privind finantarea partidelor pe anul 2005 arata ca bugetul de stat a subventionat partidele parlamentare cu 7.030.000 de lei noi. Desi suma este impresionanta, Guvernul nu a fost foarte darnic cu partidele, acordand doar jumatate din suma maxima de care acestea ar fi putut beneficia intr-un an de zile. Conform actualei legi a finantarii partidelor politice, partidele