In ciuda faptului ca peste o treime din apele minerale ale Europei se gasesc in tara noastra, romanul consuma acest produs cu de patru ori mai putin decat media europeana. "Romanii consuma anual in medie 41 de litri de apa minerala, in timp ce in Germania, de exemplu, consumul se ridica la 150 de litri pe cap de locuitor", ne-a spus directorul general al Societatii Nationale a Apelor Minerale din Romania.
De asemenea, acesta a semnalat o stagnare a consumului de apa imbuteliata. "In ultimii doi ani consumul de apa minerala a stagnat din mai multe considerente. In primul rand cererea este sustinuta de conditiile meteorologice. Cand este cald se consuma mai multa apa. Un al doilea motiv al consumului mai redus este puterea mica de cumparare. In plus de asta, o mare parte din populatia tarii traieste in mediul rural, unde exista fantani", a adaugat directorul SNAM.
Export aproape inexistent
Anul trecut, la nivelul societatilor membre SNAM s-au produs in total 245 de milioane de litri de apa minerala. In prezent, apa minerala este distribuita aproape exclusiv pe piata interna, exportul fiind, practic, nesemnificativ din cauza cheltuielilor mari de transport.
Si mai nesemnificativ este importul, deoarece este solicitat doar de marile restaurante si hoteluri, dovada lipsa datelor referitoare la acest segment. "Cred ca doar 1,5% din productia de apa minerala are ca destinatie alte tari", a incheiat directorul SNAM.
Romanul prefera apa carbogazoasa
Potrivit Rompres, o caracteristica a pietei este ca se consuma cu preponderenta apa minerala carbonatata, respectiv 70 la suta din consumul total de apa minerala. Astfel, preferintele sunt cu totul altele decat in Statele Unite sau in unele tari ale Europei Occidentale, unde peste 90 la suta din consumul total este cel de apa minerala necarbonatata.
Consumul d