Marele avantaj in cazul developper-ilor, firmele private care creeaza infrastructura pentru terenuri, este ca parcelele pot fi cumparate de catre investitori, fapt imposibil in cazul celor trei parcuri industriale din Cluj, administrate de Tetarom.
Compania Emerson a venit la Cluj numai dupa ce a avut garantia ca poate cumpara cele 11 hectare din Tetarom 2, iar Trelleborg a venit la Dej numai dupa ce i s-a oferit posibilitatea sa cumpere terenul din parcul industrial.
Parcul Industrial ARC din Dej este aproape finalizat si este, deocamdata, singurul privat din Ardeal. De altfel, in documentatia Ministerului Administratiei si Internelor apar in Cluj doar trei parcuri industriale, ARC Dej si cele doua parcuri Tetarom infiintate de Consiliul Judetean Cluj.
Parcul din Dej este, totusi, cel mai mare din judet, cu 40,1 de hectare disponibile, in comparatie cu cele 26 de hectare din Tetarom 1 si cu cele 12 hectare cat reprezinta suprafata parcului industrial Tetarom II.
Numai cu vanzare
Adriana Cristea, directorul firmei care administreaza parcul din Dej, este convinsa ca, in cel mult trei ani, va avea ocupata toata suprafata pusa la dispozitia investitorilor. “Marele avantaj al parcurilor industriale private este ca sunt mult mai flexibile. Negociem si, in ultima instanta, investitorul poate sa si cumpere terenul”, a declarat Cristea.
Primul investitor din ARC, Trelleborg Automotive SRL Bucuresti, a venit la Dej numai pentru ca i s-a oferit posibilitatea sa cumpere terenul pe care isi construieste acum facilitatile de productie. “Firmele vor sa aiba siguranta investitiilor”, a explicat Cristea.
Alte doua companii straine, care nu au fost nominalizate, sunt in tratative cu administratia parcului pentru a inchiria in ARC o suprafata de 16 hectare de teren din totalul de 40 de hectare.
Interes “extrem