Cele doua camere reunite ale Parlamentului au audiat, miercuri raportul Consiliului Superior al Magistraturii si cel privind starea justitiei. Documentul a fost contestat in mod vehement de catre ministrul justitiei, Monica Macovei, care a cerut in mod imperativ retrimiterea acestuia la CSM.
Cele doua rapoarte au fost sursa de tensiuni intre ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii inca din februarie, cand au fost finalizate, pentru ca Monica Macovei le-a reprosat reprezentantilor CSM ca au abordat analiza sistemului judiciar in mod superficial.
Presedintele CSM, Iulian Galca a prezentat raportul in fata parlamentarilor, mentionaind „buna calitate a hotararilor judecatoresti, a activitatii justitiei in general”. Singurele puncte negre, in opinia lui Galca, vizeaza deficitul de personal cu care se confrunta sistemul judiciar romanesc.
„Activitatea CSM a fost concentrata pe realizarea si consolidarea unui sistem judiciar independent, impartial si eficient.
CSM in calitate de garant al independentei justitiei a dobandit competenta exclusiva privind activitatea magistratilor si organizarea intantelor si a parchetelor.(…) La parchete functioneaza un sistem de repartizare obiectiva a cazurilor iar acest sistem va fi imbunatatit odata odata cu implementarea programului de informatizare.
Codul deontologic al magistratilor si procurorilor a fost adoptat si implementat dar mai sunt multe lucruri de facut pentru ca normele acestui cod sa fie insusite si respectate de magistrati, considera Galca.
„Calitatea actului de justitie este influentata de factori obiectivi si anume legislatia stufoasa in permanenta modificata, volumul mare de actiuni si insuficienta conditiilor materiale. Pe de alta parte, exista si multipli factori subiectivi ce tin de responsabilitatea judecatorilor si a procurori