GARGANTUA LA CAFENEA Mai dulce, mai tare, mai amara sau mai aromata, dupa gustul fiecaruia, cafeaua place tuturor. Tot rotind intre degete ceasca plina cu "zeama neagra" aburinda, nu ma pot abtine sa nu ma intreb ce insemnatate are cafeaua pentru celelalte popoare. GARGANTUA LA CAFENEA
Mai dulce, mai tare, mai amara sau mai aromata, dupa gustul fiecaruia, cafeaua place tuturor. Tot rotind intre degete ceasca plina cu "zeama neagra" aburinda, nu ma pot abtine sa nu ma intreb ce insemnatate are cafeaua pentru celelalte popoare.
Pentru a ne "astampara" curiozitatea, va propun sa mergem intr-o calatorie "pe drumul cafelei". Franta, Austria, Brazilia si Grecia iata patru tari in care aceasta "bautura magica" este la mare cinste. Insemnatatea ei pentru aceste popoare, modul in care este preparata, legendele si povestile legate de "nasterea" ei le vom descoperi treptat, treptat, poposind in aceste locuri.
FRANTA In Franta, "apa neagra" a fost introdusa de comerciantii turci, greci si armeni. Dar oficial, aceasta a fost savurata pentru prima data in 1669, atunci cand ambasadorul Turciei, Soliman Aga, aflat la curtea regelui cu ocazia unei mari receptii, l-a invitat pe Majestatea Sa la o cafea preparata de un turc. Acesta a fost fascinat de gustul "bauturii orientale", cum o numeau parizienii, astfel incat din acea zi de la curtea regelui nu a lipsit sub nici o forma cafeaua. AUSTRIA Viena. Cafenele misterioase deschise pana tarziu in noapte, ce devin locuri de intalnire pentru indragostiti. Cafeaua - mai mult tare decat dulce, cu frisca, ciocolata si uneori un praf de chimen - te trezeste pur si simplu la viata! "Kleiner Schwarzer" (o cescuta de cafea neagra), "Grosser Schwarzer" (o ceasca mare de cafea neagra), Kleiner Brauner (o cescuta de cafea cu lapte), Einspänner (cafea neagra cu frisca) - oferte pe masura gusturilor si asteptarilor turistilo