Membrii unei comisii din Parlamentul European considera ca CIA sau alte servicii americane au fost "direct responsabile" de rapirea, mentinerea in detentie si transferul presupusilor teroristi pe teritoriul UE sau al unor tari candidate.
Raportul europarlamentarului italian Claudio Fava a trecut pe la comisia temporara din cadrul Parlamentului European (PE), care a fost creata special pentru a proba acuzatiile unui cotidian american si a unei organizatii pentru apararea drepturilor omului din Washington, care au anuntat, in noiembrie 2004, ca mai multe tari europene au gazduit inchisori secrete ale CIA sau au acceptat tranzitarea spatiului aerian sau escala avioanelor CIA cu detinuti capturati in Afganistan si Irak.
Dezvaluirile ziarului Washington Post si a organizatiei Human Rights Watch au atras o serie de critici si de acuze. Mai multe state europene, intre care Romania si Polonia, au inceput sa fie aratate cu degetul de catre organizatiile pentru apararea drepturilor omului pentru faptul ca au acceptat ca pe teritoriile lor sa fie adusi prizonieri al-qaedani care ar fi putut fi tratati inuman de catre fortele americane.
COMPARATIE. Raportul prezentat saptamana trecuta de raportorul special al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, concluziona, in lipsa unor dovezi concrete, ca Romania si alte 14 tari europene au gazduit centre de detentie secrete. In paralel cu aceasta investigatie, comisia condusa de Fava a deschis propria ancheta care nu face insa nici o referire la Romania, dar precizeaza ca dupa 11 septembrie 2001, cand au fost atentatele in SUA, numarul zborurilor CIA in Europa a crescut, nerespectandu-se furnizarea informatiilor privind itinerariile si listele de pasageri ale zborurilor. Este putin probabil ca unele guverne europene sa nu fi fost la curent cu activitatile CIA, declara Fava in aprilie, referindu-se la Ita