Anul trecut, 25% din medicamentele compensate au fost cumparate la pret integral, cu toate ca pacientii aveau dreptul la compensare.
Pentru a nu mai avea probleme sau pentru a evita unele blocaje in achizitionarea medicamentelor compensate, peste 80% din romani ar fi de acord sa plateasca in plus - un fel de co-plata - pentru a-si asigura produsele farmaceutice necesare. Sunt cateva dintre concluziile studiului "Alternative pentru iesirea din criza medicamentelor compensate" realizat de Synovate la comanda Companiei MSD pe un esantion reprezentativ, format din 1.500 de persoane. Potrivit studiului, sistemul co-platii functioneaza in unele tari: Marea Britanie - 12 euro, Austria - 4,25 euro, Spania - 2 euro. Pentru ca aceasta criza a compensatelor si gratuitelor sa se rezolve, pe langa co-plata ar mai fi necesare participarea producatorilor, limitarea listei de medicamente si suplimentarea fondurilor.
Autorii studiului arata ca introducerea co-platii are dezavantajul ca nu poate fi sustinuta de pacientii foarte saraci. In ceea ce priveste trecerea bugetului medicamentelor la medicul de familie, studiul releva mai multe dezavantaje, printre care: mascarea subfinantarii, ingradirea accesibilitatii pacientului la medicamente spre sfarsitul lunii, cand se epuizeaza bugetul. Anul trecut, 25% din medicamentele compensate au fost cumparate la pret integral, cu toate ca pacientii aveau dreptul la compensare.
Pentru a nu mai avea probleme sau pentru a evita unele blocaje in achizitionarea medicamentelor compensate, peste 80% din romani ar fi de acord sa plateasca in plus - un fel de co-plata - pentru a-si asigura produsele farmaceutice necesare. Sunt cateva dintre concluziile studiului "Alternative pentru iesirea din criza medicamentelor compensate" realizat de Synovate la comanda Companiei MSD pe un esantion reprezentativ, format din 1.500 de persoane. Potri