Indemnizatia de 800 de lei primita in prezent, lunar, de mame va scadea de la 1 ianuarie 2007 la 600 de lei. Teoretic, legislatia protejeaza fe-meile insarcinate si proaspetele mamici. In practica, multe femei se confrunta cu discriminari si abuzuri. Statul le ajuta pe femeile care nasc, ofera sprijin pentru cresterea copilului pana la 2 ani si are grija si de mamele care lucreaza in agricultura. Aceasta in principiu, pentru ca in realitate lucrurile nu sunt chiar atat de roz.
In primul rand, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului de pana la 2 ani - in cuantum de 800 RON de la 1 ianuarie 2006 - se acorda numai persoanelor care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Cu alte cuvinte, asa cum spunea o tanara mama, daca o luna a ramas fara serviciu - fara sa fie vina ei - nu mai beneficiaza de indemnizatie. Mai mult, cei care aduna toate actele necesare acordarii acestor bani sunt plimbati timp de cateva luni de la Ana la Caiafa, in traducere de la primarii la directiile de munca, la angajator si inapoi.
LA CARTE. Conform legii, lucrurile stau mai bine. Indemnizatia se acorda si persoanelor care au primit ajutor de somaj, venituri din salarii, activitati independente, venituri din activitati agricole. Toate actele trebuie depuse, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta. Pana la data de 10 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie, respectiv la directia de munca, solidaritate sociala si familie a munic