Numai in Iasi sunt 11.000 de minori lasati in grija rudelor sau chiar a vecinilor si care sufera de dorul parintilor.
Autoritatile iesene recunosc ca problema copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate a atins un nivel ingrijorator si nu va putea fi rezolvata in urmatorii cativa ani.
Rezultatele unui studiu efectuat de Fundatia "Alternative sociale" pe perioada anului scolar 2005-2006 arata ca in judetul Iasi exista 11.000 de copii care nu se pot bucura de grija parintilor plecati peste hotare, cu aproape 10.000 mai multi decat cei inregistrati oficial in statisticile de evidenta a populatiei.
"Doar 96 dintre acesti copii sunt lasati in grija unui asa-zis tutore prin intermediul unui act notarial. Scopul acestei procure este, in majoritatea cazurilor, de a-i da dreptul ingrijitorului sa ridice alocatia pentru copil", a spus psihologul Maricica Buzescu, directorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica.
In majoritatea cazurilor, copiii raman in grija bunicilor, a rudelor, a vecinilor sau chiar a fratilor mai mari, de multe ori si acestia fiind minori.
Politia va merge in scoli
Psihologii ieseni au monitorizat in acest interval mai multe cazuri de copii ai caror parinti sunt plecati peste hotare. Concluzia a fost dramatica: minorii sufera de tulburari comportamentale asemanatoare situatiilor in care parintii mor sau divorteaza.
Acesti copii dau dovada de labilitate emotionala, de frustrare, de teama si izolare. Toate aceste sentimente ii determina sa lipseasca de la scoala sau chiar sa abandoneze cursurile. Un alt efect intalnit a fost apropierea de gasti de cartier.
"Indicatorii din statisticile referitoare la delincventa juvenila a copiilor provenind din aceasta clasa sociala au crescut foarte mult in ultima perioada.
Politia este decisa sa intervina mai agresiv de acum, in sensul c