Calităţile extraordinare ale mierii de albine, medicament şi aliment preţios, sunt cunoscute încă din antichitate şi nu întâmplător a fost denumită "hrana vie". Mierea este asimilată foarte uşor de organism şi oferă energie. Conţinutul de microelemente al mierii este similar sângelui uman fiind bogat în vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compuşi aromatici, fitohormoni, acizi organici – lactic, citric, malic, oxalic, dextrina, compuşi ai azotului, ceea ce asigură mierii un loc aparte în reglarea funcţiilor organismului. Mierea de levanţică vindecă tusea şi durerile de gât, mierea de tei uşurează stările febrile, durerile gastrice, previne migrena, este remediu în pneumonii, astm bronşic, stări nervoase, tuberculoză. Mierea de brad este bună în bolile căilor respiratorii, cea de salcâm este calmant şi tonic, mierea de castan sălbatic creşte tensiunea arterială, cea de castan comestibil are acţiune antimicrobiană. Mierea de mentă este bună împotriva durerilor, mierea de floarea-soarelui vindecă bronşitele şi bolile de stomac, cea de flori de câmp are o puternică acţiune antimicrobiană, cea de pomi fructiferi vindecă afecţiunile renale, pulmonare şi intestinale. Mierea de munte are calităţi deosebite în tratamentul căilor respiratorii şi al alergiilor. Mierea este un remediu eficient în diferite boli interne şi ale pielii, un excelent tonic pentru copii, convalescenţi, pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru gravide. Consumând în mod constant câte o linguriţă de miere înainte de fiecare masă a zilei, tensiunea arterială şi digestia se normalizează şi se reduce cantitatea de acid gastric.
Produsele apicole
Mierea, lăptişorul de matcă, polenul, propolisul, veninul de albine şi ceara – contribuie la întarirea organismului. Lăptişorul de matcă are un rol deosebit în metabolismul celular, în activitatea creierului, reduce colester