Mai multe hectare de padure au ajuns in mainile unor asa-zisi mostenitori, dupa ce edilul-sef si secretarul Primariei comunei Grinties au semnat actele de retrocedare, fara a efectua minime verificari privind autenticitatea documentelor.
Pentru aceste fapte, politistii nemteni au propus trimiterea in judecata a celor 2, acuzandu-i ca au atribuit ilegal suprafete de padure in valoare de peste 13 miliarde lei vechi.
Anchetatorii au inceput cercetarile in acest dosar in urma cu aproape un an, desi cele 22 de plangeri penale impotriva celor 2 vizau activitatea desfasurata in perioada 1992-1998.
Anul trecut in luna august, in cadrul operatiunii "Gaterul", politistii au fost asaltati de mai multe sesizari vizandu-i pe Filip Azoitei, 48 de ani, si pe Iosif Cretu, 46 de ani, primar si, respectiv, secretar al Primariei Grinties. Reclamatiile se refereau la ilegalitati savarsite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate asupra unor paduri, in baza legii 18/1991.
Verificarile declansate de oamenii legii au dat la iveala faptul ca Vasile Voaides, 66 de ani, Florin Samson, 37 de ani, si Gheorghe Rusu, 50 de ani, toti din comuna Grinties, precum si Emilia Paiu, 48 de ani, din Piatra Neamt, Mariana Carbunescu, 47 de ani, din Bucuresti, dar si Vasile Apetroae, 75 de ani, din localitatea Ceahlau, au mentionat in adeverintele de retrocedare faptul ca terenul pe care il revendicau este "padure", desi nu existau documente legale care sa ateste acest lucru.
Potrivit IPJ Neamt, primarul si secretarul au aprobat retrocedarile fara a efectua un minim de verificari privind legatura de rudenie a solicitantilor cu defunctii, mai ales in conditiile in care mai multe persoane pretindeau ca sunt unici mostenitori ai unui decedat.
Politistii spun ca fiecare persoana a primit exact cat a cerut. "Fie ca e vorba despre un hectar, 2 sau 3 de padure, so