Peste 200 de cadre medicale de la Spitalul Judetean din Timisoara au deschis un litigiu de munca impotriva unitatii sanitare la care lucreaza, solicitand instantei de judecata acordarea unor sporturi de munca, in cuantum de 50 la suta din salariul de baza, pentru conditii deosebit de periculoase.
Procesul, care se afla pe rol la Tribunalul Timis, a fost initiat de cadrele medicale care activeaza la sectiile de Radiologie, Oncologie, Centrul de Dializa si Transplant Renal, precum si in alte sectii cu grad inalt de risc din cadrul Spitalului Judetean.
Cei peste 200 de reclamanti, printre care se numara atat doctori si asistente medicale cat si infirmiere, au solicitat achitarea retroactiv, dar si in continuare, pana la incetarea raporturilor de munca, a procentului de periculozitate de 50 la suta din salariul de baza cuvenit fiecarei categorii in parte. Reprezentantii legali ai spitalului s-au declarat, insa, impotriva acestor solicitari.
Ca urmare, ei au depus o intampinarea in instanta, prin care s-a cerut respingerea pretentiilor ridicate de cadrele medicale, pe motiv ca actiunea ar fi fost introdusa prematur, in sensul in care unitatea, care de ani buni se confrunta cu o austeritate crancena, fiind in pragul colapsului financiar, nu are bani.
In plus, sumele necesare acoperirii sporului de periculozitate solicitat nu au fost prinse in bugetul de venituri si cheltuieli. Pe de alta parte, institutiile statului isi arunca "pisica" de la una la alta. Mai exact, in situatia in care cadrele medicale ar casiga procesul, ca sa evite deschidere altor litigii, Spitalul a chemat in garantie Ministerul Sanatatii.
La randul sau, ministerul a chemat in garantie Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, ceea ce inseamna ca, daca actiunea reclamantilor va fi admi