(Foto: )
Privatizarea singurei companii care se ocupa de extragerea si comercializarea sarii din tara noastra va duce, potrivit informatiilor BZA, la un monopol privat. Mai mult, Societatea Nationala a Sarii SA - Salrom risca sa ajunga marea afacere a unei companii cu capital mixt, austro-ungar.
Astfel, Romania va inregistra o noua pierdere la capitolul zacaminte strategice, asa cum s-a intamplat cu petrolul si aurul. Salrom SA este o societate cu capital integral de stat, supercentralizata, la carma careia se afla un marcant membru al PC, Marcel-Octavian Nicolaescu, unul din apropiatii lui Dan Voiculescu.
Cele sapte unitati ale Salrom sunt direct subordonate sediului de la Bucuresti si nu au personalitate juridica. Ocna Dej este de departe cea mai productiva salina, fapt datorat calitatii si cantitatii de sare extrasa. Principalul client al salinei din Dej este societatea maghiara BorsodChem.Rt. (BVK), care urmareste sa cumpere la pachet intreaga companie prin actiunile de lobby ale presedintelui Austriei, Heinz Fisher, care a cerut omologului sau din Romania “spargerea monopolului sarii”. Liderii de sindicat Salrom SA au benchetuit pe banii austriecilor de doua ori in decurs de un an.
Salrom SA are sediul la Bucuresti, iar cele sapte unitati de productie& Ocna Dej, Cacica, Ocna Mures, Praid, Ramnicu Valcea, Slanic Prahova si Targu Ocna sunt complet subordonate si nu au personalitate juridica.
In cadrul societatii lucreaza in prezent 2200 de angajati sub conducerea directorului Marcel-Octavian Nicolaescu, lider PC -filiala sectorului 6 Bucuresti si apropiat al lui Dan Voiculescu.
Privatizarea la pachet a Salrom nu ar face decat sa transfere monopolul de stat intr-un monopol privat, un gest anticoncurential, amendat, in general, de UE. Deja BorsodCh